"Šaktí se zatím sklonila nad oltář, posvětila zrnka pohanky a rýže a smíchala je."

Lister vs. Graig Charles

21. prosince 2006 v 16:06 | K.O.zlik |  Red Dwarf
Tváří tvář

JMÉNO: David "Cinzano Bianco" Lister
Poslední žijící člověk na světě
POVOLÁNÍ: poskok
RODIČE: David Lister a Kristina Kochanská
STATUS: ženatý s dvojníkem Yettiho, žijí odloučeně
DĚTI: je matkou dvojčat Jima a Bexleyho a svým vlastním otcem
ŽIVOTNÍ LÁSKA: Kristina Kochanská
MILUJE: kari, indické placky, pivo, kulečník, Vilmu Flinstounovou, kecky v ledničce, svojí kytaru
NESNÁŠÍ: Arnolda Rimmera, těsné prostory, instantní nudle
VYBRANÉ PŘEZDÍVKY: Karižrout, Čunča, Naducánek, Smraďoch
ALTER EGO: Sebastian Doyle, Brett Broďák, Šroub, Debbie Listerová

Nalezenec, který proplouval svým životem a měl jeden velký sen.

Podle záznamů Jupiterské důlní společnosti se David Lister narodil 14.října roku 2155. Toto datum bylo stanoveno pouze jako přibližné. 26.listopadu 2155 byl Lister nalezen v jedné liverpoolské hospodě pod kulečníkovým stolem. Novorozeně bylo uloženo v krabici s podivným nápisem "Uroboros". Protože se nepodařilo objevit jeho rodiče, bylo dítě dáno k adopci.

V šesti letech zemřel Listerův adoptivní otec, což mu způsobilo těžkou depresi, ze které mu pomohl psychiatr.
Ve dvanácti letech ztratil Lister své panictví na golfovém hřišti s Michelle Fischerovou.

O rok později začal pracovat v supermarketu jako obsluha vozíků. V této době se také zapletl do několika drobných trestných činů.

V 17 letech Lister založil hudební skupinu "Degen a spol.", která byla známá hlavně jeho písní "Omm".
V roce 2180 opustil Lister po deseti letech své místo správce vozíků, protože nechtěl být tlačen do kariéry.

Po bouřlivé oslavě svých 24.narozenin se probudil na Mimasu bez peněz a s pasem na jméno Emily Berksteinová. Aby se odtud dostal, vstoupil do Vesmírného sboru. Stal se členem posádky těžařské lodi Červený trpaslík. Začal pracovat jako třetí technik a jeho nadřízeným byl Arnold Rimmer. Mezi oběma docházelo k častým konfliktům. V té době prožil Lister krátký vztah s navigační důstojnicí Kristine Kochanskou, která se s ním po necelém měsíci rozešla.

23.3. 2181 bylo zjištěno, že Lister propašoval na loď kočku a protože ji odmítal vydat, byl potrestán 18 měsíci ve stázové komoře a ztrátou platu. Během jeho trestu došlo k nukleární nehodě, která vyhladila celou posádku.

Palubní počítač propustil Listera ze stáze v roce 3 002 181, když se radiace rozptýlila.

O pár let později, stále hluboko ve vesmíru se Lister setkal s Kochanskou z jiné dimenze a zjistil, že ona je jeho matkou a on svůj vlastní otec. S pomocí časového přístroje se vrátil do minulosti a položil sám sebe pod kulečníkový stůl. Na krabici byl nápis "Uroboros" jako vzkaz pro Listera v budoucnosti.
VS.

Craig Charles

narozen 11. července 1964, rozvedený a ženatý
Život Craiga Charlese se dá charakterizovat slavnou větou:"Malé porce, ale tolik chodů!"
Můžete ho považovat za básníka, textaře, konferenciéra, spisovatele, režiséra, muzikanta či amatérského fotbalistu. Nejznámější je však přeci jen jako herec.
Narodil se v Liverpoolu. Už v roce 1984 se oženil s herečkou Cathy Tyson, známou například z filmu "Mona Lisa", ale manželství se v roce 1989 rozpadlo. Charles pak žil se svou přítelkyní, zpěvačkou Suzanne Rhatigan, která si v "Červeném trpaslíkovi" zahrála Listerovu chiméru v epizodě "Kamila." V současné době je podruhé ženatý. Má dceru Ann-Jo.
Craig Charles nikdy herectví nestudoval a zpočátku se zabýval spíše prací v rozhlase a konferenciérstvím. Jeho prvním objevením se na televizní obrazovce bylo účinkování ve slavné šou "Saturday Nigt Live", kde si ho povšiml Paul Jackson, pozdější producent "Červeného trpaslíka."
Když bylo jisté, že Chris Barrie dostane roli Rimmera, zbývalo vybrat mezi zájemci nejvhodnějšího představitele šmudly Davea Listera. Mezi posledních pět se dostal například i Lee Corners, jenž si později zahrál Mindráka v epizodě "Sebevědomí a Mindrák". Poté, co Naylor a Grant viděli Charlese, bylo jim jasné, že pro Listera nikoho vhodnějšího nenajdou.
Crag Charles má v sobě opravdu hodně z Listera, jak sám říká:"Na konkurzu jsem nebyl nervózní, hrát Listera mi nedělalo žádné potíže. Jsme si hodně podobní, já jsem snad jen víc upravenější, častěji se myju a holicí pěnu si stříkám na správné místo." V seriálu moc chtěl hrát, protože už od dětství měl rád science fiction a zvlášť Star Trek. Ze všech čtyř hlavních herců v "Červeném trpaslíkovi" je Charles znám jako největší vtipálek. Sdílí také Listerovu lásku k hudbě, ovšem je přeci jen trochu muzikálnější než on, se svou skupinou "The Eye" měl nedávno turné po Británii.
V roce 1993, kdy skončila šestá řada "Červeného trpaslíka", byl Charles obviněn ze znásilnění a zatčen. Pro nedostatek důkazů byl však zbaven všech obvinění. Kromě "Trpaslíka" je v Anglii a přilehlém okolí populární i rolí v seriálu "Války robotů."
Craig Charles má mladšího bratra Emila, který si zahrál Listerovu mladší verzi v epizodě "Fotostroj času".
Oblíbené epizody "Červeného Trpaslíka": "Spravedlnost", "Inkvizitor".
Filmografie 1987 - 2002:
Bussines as Usual (1987)
Video View (1987) (TV serie)
Night Network (1987) (TV serie)
Red Dwarf (1988) (TV serie)
Craig Goes Mad in Melbourne (1988) (TV serie)
What´s that Noise (1989) (TV serie)
Ghostwatch (1992)
Them and Us (1992) (TV serie)
Cyberzone (1993) (TV serie)
Prince Cinders (1993) (hlas)
Cyperpunks and Technophobes (1993) (TV serie)
Asterix in Amerika (1994) (hlas)
Cyberspace (1996) (TV serie)
Space Cadets (1997) (TV serie)
Funky Bunker (1997) (TV serie)
Captain Butler (1997) (TV serie)
Robot Wars (1998) (TV serie)
The Colour of Funny (1999)
Jailbreak (2000) (TV serie)
Red Dwarf (film) (2003?)
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Dave Lister RD.5692 Dave Lister RD.5692 | 6. prosince 2007 v 17:56 | Reagovat

Si piča ten "Uroboros" se píše "Ouroboros"." V roce 2180 opustil Lister po deseti letech své místo správce vozíků, protože nechtěl být tlačen do kariéry." tohle máš špatné to má být že se nechtěl stát otrokem své kariéry.Palubní počítač propustil Listera ze stáze v roce 3 002 181, když se radiace rozptýlila.a tady máš špatně rok máto být 3 000 002 181 PUSO........:D

2 K.O.zlik K.O.zlik | 7. prosince 2007 v 8:26 | Reagovat

hezký, ale seriál neni celý podle knížky!!!! Tak mi vlez na záda. Díky za lichotku

3 Standa Standa | 5. ledna 2008 v 20:29 | Reagovat

Opravdu má být Ouroboros, i to, že se nechtěl stát otrokem své kariéry (to je docela důležitý), a to v seriálu, knížku jsem v ruce neměl. Ale rok byl správně, Dave Lister RD.5692 to trochu přehnal s nulama... Jinak díky za info, zajímavý věci.

4 xxx xxx | 12. ledna 2008 v 13:44 | Reagovat

neni to kurva jedno?:-D

5 Aenigma Aenigma | E-mail | 18. března 2008 v 13:28 | Reagovat

jezkovy voci, jsme zrejme v Cechach, kdyz "Dave Lister RD.5692" nema kulturu projevu. pokud chces dojit sluchu, zkus se vyjadrovat trochu na urovni.

pro xxx: smajlik to nezachrani.

6 Maruška Maruška | 12. srpna 2008 v 14:48 | Reagovat

=D mám dost...

7 n0r1ba5 n0r1ba5 | 16. ledna 2009 v 22:33 | Reagovat

Dave si nejspíše pomyslel, že Lister tam byl o pár miliard let navíc. No co? ějaké drobné přece nikomu neuškodí. :D

8 Jane Jane | Web | 26. ledna 2010 v 21:41 | Reagovat

proboha detaily nejsou tak podstatné, to hlavní tam je, pár čísel nemusíš řešit, krome tebe to nikoho nevytrhlo, takže mi vlez na záda ty, PUSO!
(-> "Dave Lister RD.5692")

9 faanča faanča | 19. září 2010 v 17:13 | Reagovat

Hele zaprvý...tahle PUSA by měla něco VĚDĚT o autorskej právách! TENHLE CELJE ČLÁNEK ZKOPÍROVALAZ ČERVENYHO TRPASLIKA.CZ
TAKŽE JI KLIDNĚ MŮŽOU UDAT!
MÁ TO SPOČÍTANÝ PUSA,PAČ JE TO V ZÁKONECH!!!!!
Musí si dát pozor,aby na ni nedali žalobu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama